Drømmen om et orangeri

Drømmen om et orangeri

Det starter altid med en drøm

Et orangeri står ofte øverst på ønskesedlen når man er haveejer. Og det kan være en stor drøm for mange, at få en eller anden form for glashus til at dyrke lidt grøntsager og blomster i. Eller bare til at kunne stille en stol og nyde solens magiske stråler.

Jeg havde i MANGE år drømt om et drivhus / orangeri.
I min barndom havde vi et drivhus der blev brugt til at dyrke en masse lækre grøntsager i, samme med verdens bedste vinstok (alle vi unger havde kronisk dårlig mave i hele august og september når vindruerne var modne 😉 )
Jeg elskede det drivhus! Og jeg er nok bare vokset op med at når man har have, har man også drivhus 🙂

Tiden har naturligvis ændret sig siden dengang i 80’erne. Og i dag er det mere et frirum eller fristed som vi drømmer om, når vi ønsker os et glashus.

Da jeg købte mit første hus tilbage i 1999 var der en dejlig grund på omkring 500 m2 med til den lille perle. Jeg drømte jo om det her drivhus, og det var så småt begyndt at vinde indpas med at stedet også skulle / kunne bruges rekreativt. Det var LIGE i min ånd.

 

Det første skridt mod et orangeri

Jeg startede med et lille vægdrivhus, hvor der var plads til 2 plantekasser. Sådan forblev det i alle årene, indtil jeg flyttede fra huset 10 år senere. Der var ellers blevet lavet tegninger osv på mit drømme-glashus. Men desværre fik jeg det aldrig realiseret.

I årene efter, boede jeg i et rækkehus med dertilhørende lille bitte have. Men jeg var så heldig at have en udestue, som så kunne udgøre det for min drøm om et glashus. Men det var alligevel ikke HELT ‘the real deal’.

 

Orangeri
Min udestue i rækkehuset

I sommeren 2016 flyttede jeg på landet. I det DEJLIGSTE hus, med en helt fantastisk have til.
Haven var meget velholdt (af min kæreste 🙂 ) men bar også præg af at den skulle være nem at holde – læs:ingen blomsterbede men primært græs.

Jeg så straks mulighederne for at lave den romantiske bondehave, som jeg jo elsker så højt OG der var plads til et glashus!

Min kæreste var heldigvis HELT med på ideen, og i efteråret 2016 gik vi igang med at planlægge ‘Projekt Orangeri’.
Der var mange ting der skulle planlægges og der skulle være styr på. Lige fra hvor orangeriet skulle placeres i haven, hvilke træer der måtte lade livet, hvilken belægning der skulle være, hvor stort orangeriet skulle have, hvad den primære funktion det skulle have osv. osv.

Listen var lang, og jeg har prøvet at samle alle mine tips og tricks til hvordan vi greb planlægningen an. Og du kan du få det hele sendt direkte til din mailboks.
Det eneste du skal gøre er at oplyse dit navn og mailadresse. Det gør du via linket her.

 

Orangeri
Mit elskede orangeri

Når du har tilmeldt dig, vil du i løbet af kort tid modtage mine bedste tips om hele projekt-orangeri.

Jeg glæder mig til at dele mine erfaringer og tips med dig 🙂4 thoughts on “Drømmen om et orangeri”

 • Hej Kira

  Det er et skønt frirum som jeg bestemt forstår du nyder. Det er sjovt hvordan man udvikler sine drømme og får med tiden mulighed for at komme dem nærmere. Uanset hvilke glashus man har, så er haveglæden fantastisk at opleve

  • Hej Maria.
   Ja det er faktisk sjovt at tænke på hvordan drømme kan udvikle sig <3
   Og du har ret: Uanset hvilket glashus man har, så er den glæde som livet under glas giver, HELT uforlignelig 🙂

 • Kære Kira
  Flot service og sødt af dig at dele med andre.
  Vi har også et lille hus i haven, som nogle sikkert ville bruge til drivhus, men som vi bruger som driverhus. Det stod i haven og er muret forbeden med glas foroven og med to vindruestokke i.
  Jeg kan kun anbefale sådan en udeplads. Med eller uden grøntsager. Det forlænger sæsonen og dagene rigtig meget.
  Kh Lisbeth

  • Kære Lisbeth.
   Tak for de rosende ord 🙂
   Et driverhus er mit orangeri nok også mest…. når jeg ikke lige hygger mig med spirer, stiklinger og blomsternipperi.
   Det er en lise for sjælen at være i glashuset. Pulsen kommer HELT ned, og jeg ELSKER det <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.