Fedtkager fra Sønderjylland

Fedtkager fra Sønderjylland

I dag fik jeg bagt en af de typer småkager jeg synes hører julen til: Barndommens fedtkager fra Sønderjylland.

Jeg er som bekendt opvokset i Sønderjylland, nærmere betegnet på Als, og hvert år til jul, bagte min mor blandt andet disse super lækre, og redt fedtfyldte (som navnet også antyder 😉 ) småkager.
Den småkage har altid været min favorit, og mine døtre er heldigvis også ret glade for den.

Til julefrokosten på mit arbejde for en uge siden, kom jeg til at love nogle af mine kollegaer at de da selvfølgelig skulle smage fedtkager (‘Fetkache’ som man kalder dem i Sønderjylland) og de småkager der hedder Knebkager (‘Knepkache’) og bare rolig, der er ikke noget frækt over disse småkager 🙂

Derfor gik jeg igang med fedtkagerne først. Knebkagerne må komme sidenhen 🙂

Jeg lavede dobbeltportion, for at have nok til kollegaer, familie, venner og naboer. Min erfaring siger mig nemlig at de hurtigt får ben at gå på, så jeg måtte hellere bage rigeligt. Det blev til 350 styk, så mon ikke all får mulighed for at smage? 🙂

Opskriften er:

250 g. svinefedt.

250 g. bagemargarine

500 g. hvedemel

250 g. sukker

1 tsk. hjortetaksalt

1 tsk. vanillesukker

4 spsk. kakao

 

Sæt fedtet og bagemargarinen frem i stuetemperatur, nogle timer før bagningen.

Ælt fedt, sukker og hjortetaksalt grundigt sammen.
Tilsæt melet der er blandet med hjortetaksalt, kakao og vanille lidt ad gangen.
Hvis dejen ikke bliver smidig, tilsættes lidt ekstra mel.
Stil dejen på køl i ca 12 timer.
Bearbejd dejen, så den atter bliver blød (ved hjælp af varmen fra dine hænder).
Tril kugler på størrelse med hasselnødder (nogle laver den så store som valnødder).
Tryk dem en lille bitte smule, så de bliver lidt flade i bunden.
Placer dem på en bageplade med bagepapir.

Bages ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 13 minutter.

Kagerne skal revne lidt på overfladen for at være rigtige.

De er bløde når de kommer ud, så stil dem på køl på en rist. Når de er kolde er de ikke til at holde fingrene fra 😉

IMG_7711
Der er gang i køkkenet, når der laves MEGA portion til fedtkagebagning!

 

IMG_7712
Røremaskinen er god til sit job!

 

IMG_7713
Den færdige dej, på vej til at overnatte i køleskabet.

 

IMG_7727
Den ene (ud af mange) plade fyldt med de lækreste fedtkager.
Bemærk den krakelerede overflade, der viser at fedtkagen er helt perfekt 🙂

 

Jeg lover dig, at jeg nok skal skrive et blogindlæg om bagningen ef knebkagerne. Og ja, jeg skal også nok fortælle dig, hvad historien bag navnet til kagen er 😉

Så stay tuned.

Må du have en stormfuld lørdag aften 🙂



TAK FORDI DU GØR DET ENDNU SJOVERE AT LÆSE MED HERINDE :-)

  Subscribe  
Giv mig besked

%d bloggers like this: