Sådan får du flere af dine yndlingsroser i din have

Sådan får du flere af dine yndlingsroser i din have

Der er ingen tvivl om at roser er en af mine yndlingsblomster. Derfor har jeg også plantet rigtig mange roser i min have.

Sidste år anlagde jeg en ny forhave, hvor jeg gik amok i at plante roser.
Jeg bestilte blandt andet de smukkeste roser hjem fra Tyskland. Roserne kan ikke købes her hjemme, så derfor måtte de importeres 🙂

Jeg er SÅ forelsket i den type roser med kompakte blomsterhoveder. Det er specielt rosen ‘Pom pom Flower Circus’ og ‘Herzogin Christiana’ . De er VIRKELIG smukke.
Dem vil jeg rigtig gerne have flere af, og derfor har jeg prøvet at tage stiklinger af de smukke skønheder.

 

Sådan klipper du stiklingerne

Jeg har klippet et langt skud af min rose. Klippet det yderste bløde af ude i spidsen. Det kan ikke bruges. Dernæst har jeg klippet under 3 bladpar. Nippet nederste bladpar af og klippet bladene på de resterende bladpar så de er halverede. Snittet på stiklingen er lige – ikke skråt – det laver ikke så stort et ‘sår’ og stiklingen har derfor nemmere ved at danne rødder, i stedet for at skulle ‘hele’.

Det kan være svært at forklare helt nøjagtigt hvordan det skal gøres, men på youtube findes der ret mange gode videoer der viser fremgangsmåden. Bare søg på ‘Formere roser’ så kommer der en masse gode videoguides frem 🙂

 

Jeg har tidligere prøvet at lave rosenstiklinger – dog uden den store succes. Men denne gang er jeg sikker på at det lykkes. 3. gang er lykkens gang, ik? 😉
Det er jo det der er det sjove og forunderlige når man arbejder med planter: Sommetider lykkes det, og andre gange ikke. Og derfor er lykken endnu større når det så lykkes!

Jeg har lavet nogle små ændringer i forhold til sidste gang jeg lavede stiklinger:
Enden af hver lille stikling bliver dyppet i rodfremmende hormon.
Jeg fylder potterne op med kvalitetsjord.
Jeg tilfører jorden Perlite, så den ikke bliver for kompakt for de små nye rødder.

Her skal stiklingerne bo

Jeg bruger nogle ret smarte plastpotter til stiklingerne. De er let gennemsigtige, så jeg kan holde øje med om der kommer rødder.
Det kan være svært at følge med i, hvis potten er sort eller lignende.

Ovenpå potten sætter jeg en ‘klokke’ med lufthuller i toppen, som jeg kan regulere i størrelsen. Det er virkelig en smart anordning, og jeg slipper for at trække plasticposer osv. over potten. Det er meget nemmere at styr på denne måde.

Alle stiklinger bliver placeret rundt langs pottens kant. Det er vigtigt at det er her, og ikke inde midt i potten. Langs kanten er luftindholdet i jorden nemlig større end midt i potten. Der sker nemlig ofte det, at  når man vander, så samler det sig i midten af potten, hvor jorden godt kan blive lidt sumpet. Det bryder stiklingerne sig ikke om. Men i siden af potten har de mere ilt til rådighed og dermed større chancer for at lykkes og udvikle små nye rødder. 

Her er det færdige resultat.

Jeg har placeret dem i drivhuset – uden at de får direkte sollys. Der bliver stadig hurtigt varmt der inde under glasset, og det kan rosenstiklingerne ikke så godt lide. De vil helst have en konstant temperatur på omkring 20 grader for at udvikle deres nye rødder.
Jeg håber at det lykkes mig at give dem de rette betingelser.
Hvis man ikke har et drivhus, kan et køligt og lyst rum også bruges 🙂

Hvis du har fået blod på tanden til at lave dine egne stiklinger af dine favoritroser, så er det bare om at komme igang. Du kan sagtens nå det endnu, inden vinteren sætter ind.

Må din mandag blive efterårssmuk og dejlig <3Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.