Sådan fjerner du saltpeterudtræk fra din murstensbelægning

Sådan fjerner du saltpeterudtræk fra din murstensbelægning

Hvis du har et drivhus eller et orangeri med murstensbelægning, kender du måske til at de bliver helt hvide.

 

Det er saltpetersyre som trækker ud af stenene, og det er helt normalt. Dog er det ret træls at kigge på. Med tiden vil udtrækkene aftage, hvis man sørger for at fjerne det der allerede er trukket ud.

I mit orangeri har jeg haft rigtig meget saltpeterudtræk. Det har været ret træls at kigge på og ikke mindst har vores sko været meget hvide nedenunder og vi har derfor heller ikke kunnet have bare fødder når vi sad derinde.
Lige siden vi opførte orangeriet, og dermed også lagde murstensgulvet, har der været saltpeterudtræk. Men det seneste års tid, har det været rigtig slemt. Vi kunne ikke forstå hvorfor, fordi vi gjorde jo som vi var blevet rådet til: Feje, og så skylle det over med vand. Men det blev bare værre og værre.

Da vi så i påsken satte os for at nu skulle gulvet have en ordentlig tur, nu hvor vi alligevel havde det hele ude for at gøre hovedrent i orangeriet, undersøgte jeg mere grundigt hvordan man effektivt kan fjerne / mindske saltpeterudtrækkene. Det viste sig så, at det vi hidtil havde gjort, har forværret udtrækkene, i stedet for at formindske dem!

Det viser sig nemlig at hvis man vander inde i et drivhus / orangeri, kan vandet ikke gøre andet end at løbe ned i fugerne eller trænge ned i stenene. Det bevirker at det udtræk der allerede er kommet, ‘bliver sendt tilbage’ i stenene, og dvs. der nu skal udskilles både det ‘gamle’ udtræk samt det nye. Så det er jo ikke så sært at vi syntes at udtrækkene blev værre og værre.

Jeg fandt frem til at den rigtige fremgangsmåde i stedet for er:

  • at feje saltpeterudtrækket løst
  • evt som i vores tilfælde bruge maskinkræfter i form af en vinkelsliber påmonteret en sliberulle
  • feje / støvsuge hele molevitten op – vi brugte en støvsuger der er beregnet til hårde opgaver
  • husk: INGEN brug af vand!

Og vupti. Gulvet er atter fint og flot!

 

 

Det er nu næsten 14 dage siden at vi ordnede gulvet, og der er ikke skyggen af udtræk NOGEN steder. Det er virkelig blevet flot 🙂
Det ser altså bare bedre ud med et murstensgulv der står flot og rent, end et gulv der er tykt af hvidt udtræk 😉

 

 

Nu kan vi gå sommeren i møde med tanken om at kunne opholde os i orangeriet uden at få hvide fødder 😉

 

Må din weekend blive dejlig på trods af udsigterne til vinterlignende tilstande.

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.