Sådan laver du en haveplan

Sådan laver du en haveplan

Du har måske fulgt lidt med i de haveplaner jeg går og gør mig for tiden. Jeg elsker planlægningsprocessen lige så meget som den praktiske del i forløbet.

Om du har en stor eller lille have er egentlig underordnet. Planlægning er alfa og omega for at du får det bedste ud af din have, ud fra de ideer og tanker du har omkring hvad den skal bruges til:

  • Skal det være et rent blomsterhav?
  • Skal det være en nyttehave?
  • Begge dele?
  • Skal ungerne kunne have et legetårn?
  • Skal den være nem at vedligholde?

Der er mange overvejelser og beslutninger der skal tages, og derfor kan en haveplan være en rigtig god hjælp, og et godt værktøj til at kunne få lavet den have man drømmer om.

For kort at opsummere hvorfor jeg lægger haveplaner, er fordi jeg flyttede sammen med min kæreste for 1 år siden. Vi flyttede sammen i hans hus, hvor der hører den skønneste landbohave til – vi bor ude på landet på Vestfyn.
Men som de fleste (mænd?) der bor selv, havde han nedlagt alle blomsterbede, og sået græs i hele herligheden.
Jeg synes at haven selvfølgelig skulle tilbage til landbostilen, og min kæreste var heldigvis enig.

Allerede i foråret gik vi igang med havefornyelsen, da vi opførte et orangeri. Det var en stor drøm jeg endelig fik opfyldt. Min kæreste har aldrig drømt om at få et orangeri, men han er heldigvis lige så glad for vores lille glashus som jeg er.

Da orangeriet var blevet etableret, kunne jeg bruge det som udgangspunkt for de resterende kommende haveplaner.

Men hvordan er det lige man laver en haveplan?

I bund og grund er det vel bare at finde ud af hvilke planter man godt kan lide, og så plante dem et sted man synes kunne passe godt ind i haven.
Men jeg vil gerne have en helhed i min have, så den får det udtryk jeg gerne vil frem til. ‘En rød tråd’ om du vil.

Det samme gør sig nemlig gældende indendørs i vores indretning af huset: Her har vi også en rød tråd hvad angår materialevalg, kvalitet, design osv. Den samme røde tråd vil jeg gerne gengive udenfor også.
Derfor giver det ingen mening for mig ‘bare at kaste et par planter ned i et hul i jorden’ og så håbe på de kommer. Det skal være nøje planlagt, gennemtænkt og koordineret.

Hi hi det lyder sikkert ganske kedeligt for folk der ikke interesserer sig for haveplanlægning, men for os andre havetosser, er det guf 😀

Jeg tænkte at jeg lige så godt kunne gribe det rigtigt an fra starten, så jeg søgte på nettet, lånte bøger på biblioteket, spurgte mere erfarne havefolk til råds og så ellers igang med blok og papir.

Jeg undersøgte hvordan man bygger et staudebed op. Om alt lige fra farvesammensætning, struktur, holdbarhed, blomstringstidspunkt, placering og meget mere.
Jeg lavede en liste hvor jeg for hver måned af året skrev hvilke blomster der blomstrer (og ja, i december- februar er der IKKE mange blomster der blomstrer 😉 ) Det gav mig et bedre overblik over hvordan jeg vil sammensætte mine bede, da jeg gerne vil have at der er noget i dem alle, hele året rundt.
Som min kæreste plejer at sige, så er jeg bange for bar jord 😉 Det er der måske noget om, men jeg synes altså bare at når man har blomsterbede, så skal der også være noget i dem 🙂

Derefter besluttede jeg mig for hvor bedene skulle ligge (nogle bed gav sig selv, da de var opstået naturligt i forbindelse med placeringen af orangeriet) og hvordan de skulle bygges op, og med hvilke planter de hovedsageligt skulle bestå af.

Jeg er ikke så god til at tegne så tingene passer sammen i størrelse, men det er min datter. Så hun tegnede grundskitsen af grunden, hvor alle de faste bygninger mm. også er tilføjet.

Herefter tog jeg et stykke blankt papir, og lagde ovenpå, og tegnede efter, for sidenhen at gå igang med farveblyanterne.

På billedet ovenfor, er planen endnu ikke helt færdig, men man kan godt få en fornemmelse af hvilke planer jeg har med haven 🙂

Planen skal ikke være mere stram end der skal være plads til en blomsterforelskelse, som jeg bare MÅ have i min have – uden at den indgår i min haveplan 🙂

På nettet fandt jeg en rigtig god gennemgang af, hvordan man opbygger sin haveplan. Den kan du se her, og den er virkelig guld værd for os nybegyndere 🙂

For at kunne holde overblikket, har jeg lavet en A4 mappe med en masse faneblade. Hver fane udgør hvert bed. Her ligger der info om hver plante der er i bedet, info om beskæring, gødning osv. Så har jeg altid styr over hvad der findes i mine bede, og hvordan jeg passer dem bedst 🙂
Desuden er der en fane der hedder ‘Plantedrømme’. Det er til de planter jeg drømmer om at få plads til engang. Der er også en fane der hedder ‘Diverse’. Her er der informationer om hvordan man f.eks. forspirer de forskellige frøsorter osv.

Nu mangler jeg bare at få tegnet en mere detaljeret plan kun for vores forhave. Den har jeg store planer med, og der skal ske mange forandringer. Vi regner med at vi for alvor går igang til efteråret. Det kommer til at indebære fjernelse af hæk, anlæggelse af et stort staudebed og stier og meget mere 🙂

Men først skal vi have en havelåge sat op. For nu er der bare sat et stykke vildthegn foran hullet ud mod indkørslen, og det ser ærlig talt ikke særlig kønt ud … det gør det heller ikke når vores gæster falder over det, når de kommer og besøger os 😉

 

 2 thoughts on “Sådan laver du en haveplan”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.