Sådan syr du din egen kjole

Sådan syr du din egen kjole

Som jeg lovede dig forleden, har jeg været så heldig at få Fru Frilda forbi som gæsteblogger, hvor hun vil forklare dig og mig, hvordan vi kan sy vores egen kjole.

Så jeg vil ikke trække spændingen længere. Her kommer indlægget med Fru Frilda:

 

‘Fru Frilda Forklarer’

Der er ikke noget så tilfredsstillende, som at kunne sy sit eget tøj selv. Faktisk kan jeg godt lide, når man slet ikke kan se, at tøjet er hjemmesyet – for det viser, at man er super dygtig til sit kram. Du behøver ikke have mange års erfaring med at sy. Hvis du har nogle grundteknikker på plads, kan du komme langt og sy tøj der ser professionelt ud.

Jeg vil i dette indlæg guide dig igennem de ting, jeg mener er vigtige for at kunne give sig i kast med at sy sin egen kjole.

Stof
Der er groft sagt 2 forskellige slags stof. Strækstof og fast stof.
Som ordet antyder, kan du strække strækstoffet mellem hænderne – det kan du ikke med fast stof. Derimellem er der mange forskellige nuancer, men for nu, er det det, du behøver at vide.

Hvis du er helt nybegynder, vil jeg anbefale dig IKKE at vælge stof der er for levende; f.eks. viscose. Viscose er meget levende og kan svært at styre i symaskinen. Jeg startede selv med at sy i jerseystof i kraftig kvalitet – det var nemmere for mig at arbejde med end fast stof.

Når du handler stof, kan det være helt vildt fristende at bestille over nettet og det kan du også sagtens, hvis du ved hvilket slags stof det er. I begyndelsen handlede jeg stoffet fysisk, for i det øjeblik jeg fik det hænderne, kunne jeg bedre mærke, om det var noget, der var nemt at sy i.

Mønster
Inden du går i gang med at handle stof, skal du vide, hvor meget stof du skal bruge. Derfor er det smart, at have et mønster at gå ud fra. Du kan købe et færdigt mønster i butikkerne, eller du kan tage et sykursus, hvor du kan konstruere dit eget grundmønster, der passer præcis på dig. Jeg har gjort begge dele og synes at en jerseykjole er nemmere at sy ind de rigtige steder, end en kjole i fast stof.

Sørg for at tage dine egne mål korrekt, så du ved hvilken størrelse på købemønsteret, du skal tegne efter. På mønsteret står der, hvor meget stof du skal bruge.

Inden du syr i det rigtige stof, er det en god idé at sy en prøvemodel i noget billigt stof der minder om dit ”rigtige” stof. Det er så irriterende at sy eller klippe forkert i det endelige stof. Så ved du også bedre, hvilke tilretninger du skal lave i din endelige model.

Husk at købe noget mønsterpapir uden tern – det er det letteste at tegne på.

Sygrej
Man skal aldrig gå ned på udstyr, er der nogle, der siger. Jeg startede med symaskine fra Bilka. Den var såmænd ok, men da jeg begyndte at sy mere og mere, var den ikke længere god nok. Jeg købte en brugt Bernina på DBA og den er jeg mega glad for. Du kan sagtens nøjes med en symaskine, men hvis du bliver glad for at sy, vil jeg anbefale dig også at investere i en overlocker. Min har jeg også købt brugt – du kan finde mange fine brugte maskiner, så du ikke behøver at investere hele din formue. Mit bedste råd er at starte småt ud, indtil du ved, om syning er noget for dig.

At lære at sy
Jeg startede for længe siden på et sykursus – jeg kom kun ganske få gange. Det passede ikke til mit temperament. Jeg kom ind på et hold, hvor alle kendte hinanden rigtig godt og der var ofte ventetid på sylæreren – og når man som mig var helt nybegynder, blev jeg simpelthen utålmodig.
Jeg endte med at finde et online sykursus, som jeg blev rigtig glad for. Dér lærte jeg at sy, tråde en maskine og lærte helt basale grundteknikker, inden jeg kastede mig ud i at sy en kjole.

Jeg vil klart anbefale dig at få noget viden enten online eller på et sykursus, hvor du helt basalt lærer de teknikker der skal til, for at kunne sy en flot kjole. F.eks. at sy belægning i, sy kanter, sy ribkanter, rynk og andre små finesser, der får tøjet til at se flot ud.

Pengene er godt givet ud, for du smider færre projekter i skraldespanden, fordi det simpelthen lykkedes for dig.

Du kan også finde masser af inspiration på Youtube og på forskellige syblogs – f.eks. min blog Fru Frilda

Når det så griber om sig (og tro mig – det gør det tit), så kan du investere i et kursus hos f.eks.en skrædder, der kan lære dig hvordan du tilretter tøjet.

Jeg bruger selv skaberlyst.dk og howtodofashion.dk

Det er måske nok i virkeligheden damerne bag disse websider, der har lært mig at sy!

Og så er det bare med at springe ud i det! Du kommer til at begå masser af fejl, men dem lærer du af. Start ud med et simpelt projekt uden for mange detaljer. Jeg startede selv med kjoler i strækstof – det tror jeg er det letteste begynderstof.

 

Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse med din syning 🙂

TAK til søde og meget dygtige Christina fra Fru Frilda

Nu er der vist ingen undskyldning for at gå igang med at sy din egen kjole 🙂
Jeg ved i hvert fald at jeg snart skal have fat i noget mere stof, så jeg kan få syet mig endnu en smuk kjole!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.