Upcykling: Sådan giver du en lysestage nyt liv

Upcykling: Sådan giver du en lysestage nyt liv

(Betalt partnerskab)

Vi skal alle sammen passe på vores klima. Det er der vist ikke nogen der er i tvivl om længere.

En af måderne at gøre det på, er at genbruge sine ting, i stedet for at købe nyt.

Og så er det sjovt at give gamle ting et nyt liv.

Det er netop det jeg har gjort ved min gamle lysestage:
Jeg har forvandlet den fra en efterhånden trist, hvid stage, med et slidt udseende. Til et look med patineret kobber.

 

 

Det sjove er, at lysestagen faktisk oprindeligt var kobberfarvet. Men efter mange år var jeg blevet træt af at kigge på den, og jeg malede den med hvid spraymaling.
Jeg var rigtig glad for den hvide farve, men den var som sagt efterhånden ikke pæn længere, og tiden var atter til at få den frisket op.

Og ja, så landede jeg på kobber igen!

For at få det look jeg gerne vil have, har jeg brugt et patinerings-kit fra Makemake.dk
Kittet består af:

  • Universal grunder (Bruges som første lag på den glatte overflade. F.eks. glas, plastik, metal og lign.)
  • Kobber metalfarve (Påføres overfladen med pensel efter grunding)
  • Oxideringsmiddel  (Duppes på overfladen med pensel eller svamp de steder jeg ønsker et irret kobberlook)
  • Metal-forsegler (Dette kan påføres efter oxideringen og forsegler lakken. Det gør den vandtæt, så den malede ting kan tåle at stå udendørs.)

Det er ret nemt at bruge patinerings-kittet.

For at få den HELT rigtige effekt har jeg valgt, efter at have grundet med universalgrunderen, at male hele lysestagen med sort gesso fra Finnabair.
Det bevirker nemlig, at når bundfarven er mørk, så bliver kobber-effekten mere dyb og autentisk (i hvert fald efter min mening 😉 )

 

 

Efter ca. 15 min. tørretid er lysestagen klar til en omgang kobber-farve (det glemte jeg desværre at tage et billede af).

Jeg valgte at påføre farven med pensel, for derefter at duppe efter med en svamp. Det giver en flot blanding med den sorte baggrund og kobbereffekten.

Jeg lod lysestagen tørre i et par timer, og gik nu i gang med oxideringsmidlet.

Der blev endnu en gang brugt en pensel, og duppet efter med en lille svamp, enkelte steder. Det er vigtigt at man kun påfører oxideringsmidlet, de steder man gerne vil have at det ligner at kobberet er irret.
Det er en mega sjov proces. Og med penslen kan man lave løbende irret effekt så det ser ret naturligt ud. Det er egentlig bare om at slå hjernen fra, og så bare lege med oxideringen.

Jeg lod lysestagen tørre natten over, for at oxideringsmidlet kunne nå sin fulde effekt. Derefter gik jeg den efter nogle steder, hvor jeg syntes at der lige skulle irres lidt mere.

 

 

 

Stagen har ikke fået lak, da den ikke skal stå ude i regn og blæst. Men var det derimod en betonfigur eller lignende jeg havde patineret, og som jeg ville have til at så ude i haven. Så havde jeg med sikkerhed givet den en omgang lak.

Nu har jeg en irret kobberlysestage, som står og ser så fin ud i mit drivhus, og som spreder så megen hygge, når den er tændt.

 

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.